Nu denk je vast: die is natuurlijk familie van de Van Vollenhovens die in 1791 brouwerij De Gekroonde Valk overnamen. Niet dus. Toch is het ruim 200 jaar later ween Van Vollenhoven die in Amsterdam weer een brouwerij begint. Niet helemaal toevallig, maar wel een beetje.

Jesse studeerde wis- en natuurkunde, was consultant en inmiddels een paar jaar ondernemer. Via de zoon van een van de oprichters van Stichting De Gekroonde Valk kwam hij sinds 2006 vaak opdagen bij de jaarlijkse introductie van het roemruchte Van Vollenhoven’s Extra Stout. Toen ‘Geloof in de Brouwerij’ in 2009 uitkwam, kocht hij die schitterende bedrijfsgeschiedenis uiteraard. Hij las het boek vijf jaar later tijdens z’n zomervakantie voor een tweede keer, waarna hij onmiddellijk Eymert van Manen en Pieter Teepe belde om te vragen of ze zin hadden eindelijk een echte brouwerij te beginnen.

Van het één, kwam dus het ander, en twee jaar later werd hun droom werkelijkheid. In maart 2017 opent Brouwerij Poesiat & Kater haar deuren en brouwt weer als vanouds Van Vollenhoven’s (en andere) bieren. Jesse was tijdens de opstartfase een van de drijvende krachten, en houdt zich nu voornamelijk bezig met de zakelijke kant van het bedrijf. Inmiddels heeft hij gelukkig ook ontdekt dat zijn over-over-over-grootvader een brouwerij bezat in Dordrecht die in 1882 werd overgenomen door… de Van Vollenhoven Brouwerij uit Amsterdam. Onder andere door deze overname was die rond 1900 de grootste brouwerij van ons land.