Op het dak zijn nog de originele plofkappen te zien. Dat de kappen nog behouden zijn is uniek, want die zijn in de loop der tijd van nagenoeg alle panden van zowel de Ooster- als de Westergasfabriek verwijderd. Vanwege het explosiegevaar bij de ammoniakproductie werd het dak zo geconstrueerd dat de lamellen van de plofkappen in geval van een eventuele explosie zouden openslaan. Dit voorkomt dat de relatief dunne muren naar buiten zouden worden gedrukt. De ‘polonceau-spanten’ aan de binnenzijde van het dak, zitten daarbij zo aan elkaar dat zij de muren bij elkaar houden, terwijl het dak bij zo’n explosie enigszins wordt opgelicht. Het gebouw is echter maar kort als ammoniakfabriek in gebruik geweest.

In 1927 werd het al in gebruik genomen als het dierenasiel, dat daar maar liefst 80 jaar gevestigd is geweest. In 2011 werd het inmiddels al 4 jaar leegstaande gebouw gekraakt en werd ‘Op de valreep’ gedoopt. Het doel van Op de Valreep was het bieden van een laagdrempelige ontmoetingsplek voor de buurt. En die gedachte zetten wij graag voort in ons proeflokaal!

De eigenaar van het pand, projectontwikkelaar Boelens de Gruyter, heeft het gebouw nu grondig laten restaureren. Binnen zijn de unieke dakspanten van hout en staal behouden, de ramen zijn weer teruggebracht naar hun oorspronkelijke neo-gothische vorm en op de veel plekken zijn de oorspronkelijke bakstenen muren uit 1887 nog zichtbaar. Alleen de glazen serre waar de brouwerij staat is nieuw aangebouwd. Op 23 maart 2017 openden wij officieel onze deuren van brouwerij en proeflokaal Poesiat & Kater.