Onze brouwer

Afgestudeerd op gistcultures in Zweden, daarna als moleculair bioloog gepromoveerd in Amsterdam. Dat is onze brouwer Julián Álvarez Zárate. Hij creëert onze bierrecepten, overziet het gehele brouwproces en controleert nauwlettend de kwaliteit van het bier. Bij Poesiat & Kater brouwt hij de Van Vollenhoven bieren, naar traditionele en historische recepten waarvan sommige al eeuwenlang bestaan. En natuurlijk ontwikkelt en maakt hij ook onze moderne Poesiat & Kater bieren.

Julián begon jaren geleden in een kleine keuken thuis mout te schroten, maischte de wort, en kookte z’n eerste brouwsels in potten en pannen. Ook zijn balkon werd een onderdeel van de miniatuurbierfabriek. Later zette hij een Speidel neer, om de constante kwaliteit van zijn zelf ontwikkelde brouwsels te verbeteren.

Tijdens het schrijven van zijn PhD aan de Universiteit van Amsterdam, besloot hij dat hij professioneel wilde gaan brouwen. Hij ontwikkelde zich in korte tijd tot ervaren brouwer bij Brouwerij ’t IJ, waar hij ook het laboratorium opzette. Toen hij in 2014 door ons werd gevraagd of hij z’n eigen brouwerij wilde starten, bedacht hij zich geen seconde.

Zijn keuken wordt nog wel eens gebruikt om nieuwe recepten te ontwikkelen, maar in onze professionele brouwerij* in Amsterdam-Oost perfectioneert hij de smaak van onze bieren en creëert hij specials en bijzondere seizoensbieren. Niet voor niets noemt hij de brouwerij zijn speeltuin.

Met een brouwer die gistspecialist is, wordt gist natuurlijk een ‘special feature’ van onze brouwerij. Gist is een eencellig micro-organisme en het allerbelangrijkste ingrediënt van bier. De gist en de manier waarop je een brouwsel laat vergisten, bepaalt voor een groot deel de smaak van het gerstenat. Uiteraard gebruiken we kwalitatief goede – bij voorkeur biologische – mouten, en de meest verse hoppen. Maar de gist bepaalt welke van onze bieren je echt het lekkerst vindt.

* Van Jinan Tiantai Beer Equipment Co. LTD.